Triade Psychotherapie kiest op basis van jouw verhaal de meest werkzame technieken uit verschillende behandelmethodes; integratieve psychotherapie genaamd en therapie op maat! Iedereen is namelijk anders en verdient een afgestemde werkwijze op basis van bewezen methodes. Tijdens de intake zullen wij samen bekijken welke vorm het beste bij jou past. In individuele psychotherapie staan vooral jij en jouw levensverhaal centraal. Het kan zijn dat je partner of andere naasten een paar keer worden uitgenodigd als dat fijn is voor jouw therapieproces. Hieronder een opsomming van de gebruikte invalshoeken:
Inzichtgevende therapie is gericht op jezelf beter begrijpen en accepteren. Vaak wordt gedacht dat gedrag of oorzaken van klachten onbewust een herhaling zijn van belangrijke ervaringen met anderen en bepaalde overlevingsstrategieën uit je kindertijd. Dit was destijds noodzakelijk om te kunnen omgaan met nare gebeurtenissen, maar kan later in je leven in de weg zitten zonder dat je dit misschien in de gaten hebt.
Je relaties met belangrijke anderen in je gezin of daarbuiten zijn vaak een blauwdruk voor hoe mensen in relaties met anderen staan en hoe zij naar zichzelf kijken. Deze blauwdruk kan soms zo overheersend zijn dat je steeds weer dezelfde (negatieve) ervaringen hebt met anderen en niet uit je eigen verwachtingen of ideeën van jezelf en anderen kunt ontsnappen.
Ook werken je hechtingsrelaties van vroeger vaak door in je relaties in het hier en nu. Het begrijpen en accepteren van deze vroegere invloeden en het verwerken van nare ervaringen en uiten van vaak onderdrukte gevoelens helpen om dit te veranderen. Het vermindert je klachten en je kunt vrijer in het leven staan. Inzichtgevende therapie gaat veelal verder dan de symptomen alleen en de schematherapie is een fijne manier om hierin te gaan veranderen.
Schematherapie is een vorm van psychotherapie waarbij de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen wordt onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren. www.schematherapie.nl
Systeemtherapie gaat ervan uit dat een probleem nooit op zichzelf staat, maar is verbonden met de omgeving en leergeschiedenis van iemand. Dat betekent aandacht voor de manier waarop mensen met elkaar omgaan, communiceren en vanuit deze relaties betekenis geven aan hun klachten, als ook aandacht voor de onderlinge interactiepatronen en het verbeteren hiervan. Vaak wordt de omgeving (ouders, broer, zus, partners, vrienden, collega’s, hulpverleners of kinderen) betrokken bij de behandeling en na te gaan wat hun visie is op de klachten, de impact op de omgeving is en wat de gewenste veranderingen voor een ieder zijn.
Emotionally Focused Therapy (EFT) voor partners en gezinnen is een stroming uit de systeemtherapie waarbij het patroon waarin men terecht is gekomen het probleem is en waarin gekeken wordt naar de onderliggende gevoelens, behoeftes en angsten van beide partijen. Vaak worden in de individuele therapie partners betrokken om zicht te krijgen op de ontstane patronen. Bij de EFT wordt vooral verdiept in emoties om te gaan begrijpen hoe een en ander met elkaar samenhangt en je dit zelf kunt gaan helen.
Traumabehandeling vindt veelal plaats door middel van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en schematherapie. EMDR is een intensieve manier om nare gebeurtenissen te verwerken. EMDR is een complexe vorm van psychotherapie die verschillende succesvolle elementen van andere therapieën integreert in combinatie met een afleidende stimulus (het met de ogen volgen van de vingers van de therapeut bijvoorbeeld). Hierdoor worden de hersenen gestimuleerd nieuwe informatie (zoals dat het trauma voorbij is) op te nemen bij de oude informatie van het trauma. Door het stimuleren van dit informatie-verwerkingssysteem wordt vaak in een relatief korte tijd een positief effect bereikt. Zie de folders of video voor verdere informatie
Een andere manier van traumaverwerking is middels TF-CBT: Trauma focused cognitieve gedragstherapie. Hierbij schrijf je samen het traumaverhaal op en wordt je geleidelijk geconfronteerd met datgeen je meegemaakt hebt. Doel is om een andere betekenis aan de gebeurtenissen te geven waardoor verwerking van de trauma’s kan plaatsvinden. Voordat het verhaal samen met de therapeut en de jongere wordt geschreven, worden vaardigheden aangeleerd om beter met de bijhorende gevoelens en negatieve gedachten om te gaan. Andere manieren die ook kunnen worden ingezet zijn Imaginaire exposure, Imaginaire rescripting of Narratieve Exposure Therapie.