Heb je vaak het idee dat jij anders bent en anderen je niet begrijpen? Dat alles altijd beter moet en je nooit tevreden bent over wat je hebt bereikt? Voelt een klein puntje van kritiek als een grote mislukking en is het vaak alles of niets bij je? Voel jij je altijd onzeker en angstig of je het wel goed doet en wat anderen van je verwachten? Heb je moeite met jezelf te accepteren of om voor jezelf op te komen? Vind je het lastig om te praten over je gevoelens of wat je van binnen bezig houdt? Ben je snel overprikkeld? Of zit je veel ‘in je hoofd’ en minder in je lijf? Dit zijn enkele voorbeelden waar je in je leven flink last van kan hebben en waarbij het heel fijn kan zijn dit met mensen die je begrijpen te kunnen delen.


Onder begeleiding van twee therapeuten werk je samen in een groep van maximaal 6 anderen met autisme aan jezelf met je eigen persoonlijke doelen. Het is belangrijk dat iedereen zich binnen de groep veilig en op zijn gemak voelt en je steun kan gaan vinden bij de andere deelnemers. De therapeuten zorgen samen met jullie voor deze veilige sfeer en we respecteren elkaar in wie we zijn en hoe we dingen aanpakken. Wat we in de groep bespreken, is alleen bestemd voor de deelnemers.
De groep is gericht op het leren kennen van jezelf en overeenkomstige kenmerken van autisme bij anderen ontdekken en het leren omgaan met een interne criticus waarvan het vaak altijd beter moet. Ook is er aandacht voor het accepteren van negatieve gedachten en gevoelens zoals angsten, eenzaamheid, je negatief zelfbeeld, erbij willen horen of voldoen aan verwachtingen van anderen. We hebben in de groep veel aandacht voor de interne criticus en de kwetsbare kant en hoe je hier op een adequate manier mee om kan gaan. Het accent ligt op het vinden en versterken van jouw eigen gezonde kant. Ook ga je delen wat er in je omgaat en kan je oefenen met sociale uitdagingen, net zoals dat in het dagelijks leven vaak gebeurt. We doen dit op een actieve manier, met veel doen en ervaren naast praten. Zo kom je er steeds meer achter wat wel en niet helpt om goed voor jezelf te zorgen en voor je behoeften op te komen.

In de groep zullen we gebruik maken van ACT, Schematherapie en beeldende therapie.
Met ACT leer je vooral dingen die je niet kan veranderen te accepteren en meer te focussen op wat jij belangrijk vindt en waardeert in het leven. We proberen wat meer afstand te nemen van piekergedachten of negatieve overtuigingen van jezelf en op te sporen welke overtuigingen je dan hebt. Ook doen we aandachtsoefeningen in het hier en nu (mindfulness) wat je thuis ook kunt gaan inzetten.


In de schematherapie gaan we ervan uit dat gebeurtenissen uit je jeugd en dingen die je meemaakt, bepalen hoe je naar jezelf, naar anderen en naar de wereld kijkt. Ieder kind heeft basisbehoeften, zoals je veilig voelen, verbinding voelen met ander, zelf de wereld mogen ontdekken, je emoties kunnen uitdrukken en regels en grenzen krijgen. Maar het kan zijn dat daaraan niet altijd tegemoetgekomen is en jouw emotionele basisbehoeften niet zijn vervuld. Dit kunnen bijvoorbeeld (klein of grote) traumatische ervaringen zijn die veel mensen met autisme meemaken (denk aan pesten, buitengesloten worden, afgewezen worden, gedwongen worden over je grenzen te gaan). Schema’s zijn vaste overtuigingen die jouw beeld van jezelf en van anderen en de wereld bepalen. Hoewel negatieve schema’s je niet verder brengen in het leven, voelen ze vaak vertrouwd aan. Ze zijn diep in je geworteld waardoor het moeilijk is om ze los te laten. Nare emoties willen we niet dagelijks voelen en we willen niet dagelijks aan nare herinneringen denken. We passen ons aan, omdat we willen vergeten. Vaak komen we er pas na verloop van tijd achter dat juist deze aanpassingen maken dat we vastzitten in bepaalde patronen.


Met Beeldende therapie gaan we op een niet-verbale manier aan de slag om onze emoties, pijn of teleurstelling te onderzoeken. We gebruiken verschillende technieken en materialen, zoals tekenen met houtskool, schilderen, werken met stenen of klei. Het is niet belangrijk of je dat goed kan, het gaat niet om het resultaat maar het kan je helpen jezelf of anderen beter te snappen.

Het behandelteam bestaat uit twee ervaren groepstherapeuten, Jolanda Wielemaker, klinisch psycholoog BIG en Gertrude van der Veen, beeldend therapeut en schematherapeut. Beide zijn geregistreerd bij de Vereniging voor Schematherapie en Systeem-therapie. Zij hebben jarenlange ervaring in het behandelen van jongvolwassenen met autisme en begeleiden van groepen. Samen zorgen ze voor een sfeer waarin alle groepsleden zich veilig en vertrouwd voelen. Voor praktische informatie zie de folder